ACHAT/VENTE
APPARTEMENTS

El Refugi de Fontverd és un itinerari de pot desnivell que permet descobrir la vall del Madriu-Perafita-Claror i la seva vegetació

La passejada cap a Fontverd passa per la vall del Madriu-Perafita-Claror, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2004 i que va ser molt important per als habitants d’Escaldes-Engordany, ja que aprofitaven els recursos naturals, des del vessant industrial, comercial, d’alimentació i de la salut.

Aquesta ruta és una caminada de poc desnivell i de dificultat mitjana, apta per anar-hi en família i gaudir d’uns paisatges extraordinaris. En total, compta amb uns 13 quilòmetres d’anada i tornada, que es realitzen pel mateix camí. Durant el sender es poden trobar plantes de farmaciola i rebost que els habitants empraven antigament com a remeis medicinals com, per exemple, el grèvol, les fulles del qual s’utilitzaven com a tisanes diürètiques i purgants, o la boixerola, una de les millors solucions per tractar les pedres del ronyó, la diarrea o curar ferides i impedir infeccions.

L’itinerari cap a la cabana i el refugi de Fontverd comença a Escaldes-Engordany, a la carretera d’Engolasters (CS-200), fins al quilòmetre 6,2, on hi ha un aparcament per a vehicles i un rètol informatiu. Des d’allà cal seguir el camí dels Matxos (GR 11), que planeja per una pista ampla. Pujant per dins d’un avetar s’acaba arribant al coll Jovell, on el camí davalla pel vessant sud del Madriu, en una zona que ofereix una vista privilegiada sobre la vall. El pas per una tartera marca la proximitat amb l’encreuament del camí de la Muntanya, just sobre el conjunt de bordes de Ràmio. Passat l’encreuament se segueix remuntant la vall del Madriu-Perafita-Claror, alternant zones boscoses amb alguna petita clariana.

Un portell per al bestiar indica l’arribada al planell de Fontverd, amb la cabana i el refugi del mateix nom. Des d’allà cal seguir avall pel mateix camí de pujada fins a trobar l’encreuament del camí del solà de Ràmio, indicat amb un rètol i amb punts grocs. Tot avançant per allà, amb alguna curta pujada, el camí s’acosta, sense dificultat, a coll Jovell.
Seguint el mateix recor­regut que s’ha realitzat de pujada, cal descendir fins a trobar el circuit de les Fonts que, tot planejant, condueix fins al punt de sortida, l’aparcament de vehicles de la car­retera d’Engolasters.